Sunday, July 17, 2011

Saye suke online shopping!


klik banner untuk join.

hep, sebelum tu kite tengok sponsor-sponsor dulu.


Shawls & Inners by butikpinkku


Kaen Pasang by Butik MyRania


Baby apparel & Cosmetics by LovelyOne Shop


Tudung Denim by Mazniza Othman's Shop


Lovely Clutch by Islamio Paradise


MAC Cosmetics by Styleholic Chick




Pin Comel by Kitty Shawl


Accessories by Midfashion Shop


Accessories by NURWIYAH COLLECTION

perghlamak, sungguhlah best ke semua sponsor di atas. XD

syarat-syaratnya.
1) Buat 1 entry.. bertajuk .. 'Saye suke online shopping!' *done
(buat la camne yg kreatif.. pengalaman ke, tips ke, ape ke.. ikot la camne yg korang nak yea?)
2) Makesure korang link 'SEMUA' sponsors dalam entry tu taw. *done
3) Pastu tinggalkan link di ruangan komen (kat bawah nih~) *done
4) Last skali, TAG 3 org blogger laen tau.. *done

Sila pastikan korang da buat sume nih (T&C):
** Follow ini blog.. www.butikpinkku.blogspot.com *done
** jangan lupe link butikpinkku kt blog korang taw~ kalo nak like fb page skali pon ok.. (tiada paksaan)
** entry buleh buat dalam bahasa malaysia/ english
**untuk wargnegara malaysia jek. Kalo bukan warganegara, buleh mohon dlu.. hehe..
**Tarikh tutup: xde.. fara akan announce bila2 masa.

**pemenang akan dipilih oleh fara & sponsors.

pengalaman

ek? sebenarnya saya tak tahu menahu sangat pun pasal shopping online. memang umur dah 16 tahun tapi mak saya tak berapa suka sangat anak dia buat benda yang berkaitan transfer duit tu sumer. sebab tu takde pengalaman. tapi saya tahu sikit proses cara pembelian, post, oklah tu, takdelah kuno sangat kalau nampak pos laju sampai dekat depan umah. (jangan jadi macam adik saya yang tak penah bersemuka dengan orang pos laju. ngiahaha.) so, kesimpulannya pengalaman tu takde tapi proses saya tahu jugak.

tips ek?

serious buyer.

sebelum beli pastikan serius kalau nak beli barang yang berkenan. fikir masak-masak dulu. jangan jadi MIA (missing in action) sebab saya ada selalu nampak orang book tapi tak bayar-bayar. pastu cancel pulak last minute bila owner tu dah penat-penat pack. tak ke kesian kat owner tu. kang anda-anda sumer kena blacklist.

akaun no, no telefon dan e-mail.

make sure simpan dia punyer acc no untuk rujukan. mana la tahukan kot-kot ada masalah ke ape. dan simpan jugak no tepon dorang untuk rujukan dan pertanyaan.

bijak bandingkan harga.

mak saya ni peminat tegar bag louis vuitton. ada sekali tu dia tengok bag kat facebook. harga dalam RM1000 kot. pastu jejalan kat blogspot. mak ai, sejibik giler, harga baru dalam RM300. RM 1000-RM 300=RM 700 banyak perbezaan tu padahal gred sama. so, kesimpulannya rerajinlah kan diri untuk bandingkan harga.

kebaikan dan keburukan shopping secara online.

kebaikan: jimat masa, jimat cost sebab tak perlu bersusah payah keluar bayar duit tambang, jalan sesak. kite cuma perlu duduk kat atas kerusi jer. pastu tu, shopping online ada banyak pilihan dan tak perlu bergaduh-gaduh sampai lebam biji mata sebab nakkan barang yang sama. harga barang online pun murah dari harga pasaran. dan paling best bila nenek jiran sebelah panggil sebab barang sampai, kene keluar rumah, tanda tangan and done.

tapi ada banyak risiko.

keburukan: kadang-kadang item yang kite beli tak berkualiti yang kita sangkakan. semasa proses penghantaran kemungkinan item yang dibeli, BARANG TAK SAMPAI, ROSAK, HILANG. paling tak best kena tipu. konon original padahal jenama cap periuk belanga =.="

saya nak tag

NenexShengaL
yatt
tyqa

p/s: anyway, saya doakan mereka supaya terus maju dalam business, Insya-Allah :)

Kongsi Gelak;
saya tak hot saya cool
8)

thank you! :D




2 comments:

butikpinkku@gmail.com said...

thanks again tau join.. GA close 15hb nih.. 17hb Ogos, 6 pg fara announce winner kt blog taw..

ps: sila2 lah tempek banner butikpinkku taw~ muaxx~ XOXO..

fiQ'Ra said...

http://fiqracake.blogspot.com/2011/09/contest-im-proud-to-be-muslimah.html